Podjetniški portal

29.10.2021



Zadnje novice in obvestila v letu 2024

Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije

NOVICE



28. 10. 2021
Novela ZDDPO prinaša spremembe pri obdavčitvi podjetij
Državni zbor je 20. oktobra 2021 potrdil novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Zakon iz svežnja sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po epidemiji covida-19, med drugim nadgrajuje veljavne olajšave in dodaja nove. Glavne se dotikajo olajšav in davčnega priznavanja rezervacij. Spremembe začnejo uporabljati s prihodnjim letom.

21. 10. 2021
Slovenski podjetniški sklad objavil dva javna razpisa in javni poziv
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je 15. oktobra 2021 v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani objavil dva javna razpisa, in sicer: javni razpis z oznako  P7-4 2021 - COVID Mikrokrediti in javni razpis z oznako P7CV 2021 COVID - Krediti organizatorjem potovanj.

18. 10. 2021
Delo brez pogodbe sodi med delo ali zaposlovanje na črno
V poletnem času se po navadi izvajajo tudi intenzivnejše aktivnosti na področju izvajanja in omogočanja dela dijakom in študentom, sezonskih del in drugih oblik del, za katera prav tako velja, da morajo biti urejena v skladu s predpisi.

13. 10. 2021
Obveznost delodajalca, da varuje dostojanstvo delavca pri delu
Ena izmed temeljnih obveznosti delodajalca je, da mora zagotavljati dostojanstvo delavca na delovnem mestu. Delodajalec je dolžan zagotavljati takšno delovno okolje, v katerem noben delavec ne bo izpostavljen spolnemu in drugemu nadlegovanju ali trpinčenju s strani delodajalca, predpostavljenih ali sodelavcev. V ta namen mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe za zaščito delavcev pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali pred trpinčenjem na delovnem mestu. Navedena obveznost delodajalca je določena v prvem odstavku 47. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

12. 10. 2021
Na voljo tudi Vavčer za pripravo digitalne strategije in Vavčer za kibernetsko varnost
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je 1. oktobra 2021 v Uradnem listu in na svoji spletni strani, dodatno objavil še dva nova vavčerska javna poziva iz sredstev REACT EU.

7. 10. 2021
Vabljeni v programe za nove generacije Evropskih inovatorjev
Vabljeni v RIS inspire programe, ki so namenjeni razvoju novih generacij Evropskih inovatorjev. V programih boste načrtno razvijali podjetniške sposobnosti, ki so potrebne za uspeh, ali poglobili znanje o obravnavani tematiki.

6. 10. 2021
Nepovratna sredstva za raziskovalce v podjetjih
Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila javni poziv, prek katerega so podjetjem na voljo nepovratna sredstva za sofinanciranje stroškov dela njihovih raziskovalcev. Za posameznega raziskovalca lahko dobijo do nekaj manj kot 10.000 evrov. Za leti 2022 in 2023 je na voljo skupno sedem milijonov evrov.

28. 9. 2021
Slovenski podjetniški sklad objavil štiri nove vavčerje iz sredstev REACT EU
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je 24. septembra 2021 v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani objavil dodatno še štiri nove vavčerske javne pozive iz sredstev REACTEU.

23. 9. 2021
Trije novi vavčerji iz sredstev REACT EU
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je 17. septembra 2021 v Uradnem listu RS in na svoji spletni strani, objavil tri nove vavčerske javne pozive. Medtem, ko sta Vavčer za udeležbo na mednarodnih forumih in Vavčer za udeležbo gospodarskih delegacij v tujino že poznana, je Vavčer za celostno vrednotenje okoljskih vplivov (LCA) popolnoma nov in ga bodo podjetja lahko koristila prvič. Trenutno je poleg omenjenih vavčerjev na voljo še Vavčer za prenos lastništva, postopoma pa se bodo objavljali še ostali vavčerji.

22. 9. 2021
Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP9 na davčnem področju (dopolnjeno)
Finančna uprava RS je dopolnila dokument: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP9 na davčnem področju, in sicer je dodan odgovor na vprašanje 2.a.

20. 9. 2021
Pojasnila glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela
Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (odlok) v prvem odstavku 5. člena določa, da morajo vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost, za čas opravljanja dela izpolnjevati PCT pogoj.

9. 9. 2021
Predstavitev MGRT, izvajalskih institucij in organov v sestavi na MOS 2021
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo na letošnjem Mednarodno obrtnem sejmu MOS v Celju med 15. in 19. septembrom 2021 pripravlja pestro predstavitev aktivnosti celotnega ministrstva, izvajalskih institucij in organov v sestavi.

Evropski izumitelj leta 2022
Evropski patentni urad (EPU) vabi k prijavi za nagrado Evropski izumitelj leta. Gre za prestižno odlikovanje za izumitelje z vsega sveta, ki jo podeljujejo od leta 2006. Od tedaj je pridobila sloves najvišjega evropskega odlikovanja. Edinstvena je tudi zato, ker ne upošteva le znanstvenih ali tehnoloških dosežkov, temveč tudi vpliv, ki ga ima izum na družbo in gospodarstvo, s poudarkom na posameznikih, ki spreminjajo življenja na bolje.

6. 9. 2021
Obveznost delodajalca, da delavcu na delovnem mestu zagotovi varne delovne pogoje
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v prvem odstavku 45. člena določa obveznost delodajalca, da zagotovi pogoje za varnost in zdravje delavcu v skladu s posebnimi predpisi o varnosti in zdravju pri delu.

3. 9. 2021
Natečaj za oblikovanje plakete Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva
Slovenija letos predseduje Svetu Evropske unije. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v času Evropskega tedna malih in srednje velikih podjetij (MSP) v sodelovanju z Evropsko komisijo organizira Skupščino MSP (SME Assembly), ki je največji dogodek, namenjen malim in srednje velikim podjetjem v Evropski uniji.

1. 9. 2021
Sedem milijonov evrov nepovratnih sredstev iz pobude React-EU za inovacije in razvoj
Vir in informacije: Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, 16. 8. 2021, www.gov.si

V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so odobrili evropska sredstva za projekt »React EU - Varovanje inovacijskega potenciala«. Skupna višina sredstev za projekt, ki ga bo izvajala Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT), znaša dobrih 29 milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj iz virov React-EU prispeval 7 milijonov evrov. Gre za že osmo naložbo iz pobude React-EU za spodbujanje odprave posledic krize v okviru pandemije Covid-19 in pripravo zelenega, digitalnega in odpornega okrevanja gospodarstva.

31. 8. 2021
Spremstvo prvošolca na prvi šolski dan in pomembne novosti za družine
Zakon o delovnih razmerjih od leta 2019 zaposlenim staršem zagotavlja pravico do plačane odsotnosti z dela za spremstvo učenke oziroma učenca prvega razreda na prvi šolski dan. S 1. septembrom 2021 pa se med drugim ponovno uvaja brezplačen vrtec za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom. Brezplačen vrtec bo zagotovljen tudi za nekatere druge primere.

16. 8. 2021
Na dveh javnih razpisih 20 milijonov evrov za naložbe v kmetijska gospodarstva, namenjene prilagoditvi na podnebne spremembe
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu RS objavilo dva javna razpisa iz naslova podukrepa 4.1 - Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva; operacija Naložbe za izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnosti kmetijskih gospodarstev, namenjena prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe.

13. 8. 2021
Pravni vidiki letnega dopusta, odmorov, počitkov in nadurnega dela
Napočil je čas poletja, ki so ga mnogi v letošnjem letu še toliko bolj nestrpno pričakovali. Epidemija je pač naredila svoje, številni zaposleni so bili v času njenega trajanja izpostavljeni nadpovprečno napornemu delu, ter predvsem stalni menjavi delovnega ritma zaradi konstantno se spreminjajočih odlokov, ki jih je sprejemala vlada.

28. 7. 2021
Kako do uporabe promocijske znamke I feel Slovenia
Vlogo za pridobitev dovoljenja lahko oddate tudi elektronsko. I feel Slovenia je nacionalna znamka Slovenije. Z njo se naša država predstavlja doma in po svetu, krepi svojo prepoznavnost, simbolni položaj, ugled in vpliv v mednarodnem prostoru.

27. 7. 2021
Vlada sprejela nov odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev
Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 26. julija do vključno 1. avgusta letos in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

19. 7. 2021
Državni zbor sprejel interventni zakon za turizem in povezane panoge
Državni zbor je potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Skupaj 243,5 milijona evrov pomoči prinaša predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci bodo prejeli nove bone.

12. 7. 2021
Expo 2020 - vzletišče za osvajanje novih trgov
V Dubaju, poslovni prestolnici Bližnjega vzhoda, je že vse nared za osrednji dogodek letošnjega in prihodnjega leta, ki predstavlja veliko priložnost tudi za slovenska podjetja.

2. 7. 2021
Vlada s ponedeljkom dodatno sprošča opravljanje dejavnosti
Vlada je sklenila, da s ponedeljkom dodatno sprosti ukrepe pri opravljanju dejavnosti. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, v trgovinah ne bo več omejitev števila kupcev, sproščajo se tudi omejitve na kongresih in v gostinskih lokalih.

30. 6. 2021
Ukrepi delodajalca ob visokih temperaturah na delovnem mestu
Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

29. 6. 2021
Sredi tedna se izteka vrsta ukrepov za blažitev posledic epidemije
Hkrati z mesecem junijem se izteka kar nekaj ukrepov, ki jih je v želji po pomoči gospodarstvu in zaščiti delovnih mest uveljavilo dosedanjih osem protikoronskih zakonov. Med drugim se iztekata ukrepa povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo ter subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Slednjemu se sicer obeta podaljšanje.

28. 6. 2021
Za digitalno transformacijo podjetij na voljo 30 milijonov evrov
Slovenski podjetniški sklad je skupaj z gospodarskim ministrstvom objavil razpis za spodbude za digitalno transformacijo mikro, malih in srednje velikih podjetij. Na voljo je 30 milijonov evrov, razpis pa je v celoti financiran iz evropskega sklada za regionalni razvoj in virov ReactEU. Prijave na skladu zbirajo do 1. septembra 2021, do 14. ure.

23. 6. 2021
Kateri protikoronski ukrepi ostajajo v veljavi tudi po koncu epidemije?
V Sloveniji od srede 16. junija 2021 uradno ne bo več razglašena epidemija covida-19, še vedno pa je treba spoštovati zaščitne ukrepe in omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Vsaj še nekaj časa ostajajo v veljavi tudi ukrepi, ki jih je za blažitev posledic epidemije uveljavilo osem doslej sprejetih protikoronskih zakonov.

17. 6. 2021
Najava javnega razpisa za digitalno transformacijo procesov v podjetjih
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom napoveduje objavo težko pričakovanega javnega razpisa "P4D-React EU", s katerim bodo sofinancirali digitalno transformacijo procesov v podjetjih in sicer v razpisani vrednosti 30 milijonov evrov. Javni razpis delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

10. 6. 2021
Regres v letu 2021 in pravica do dopusta
Pravica do regresa pripada vsem zaposlenim. Le-ta zapisana v Zakonu o delavnih razmerjih (ZDR-1), v katerem je opredeljeno tudi trajanje dopusta.

9. 6. 2021
Podaljšano subvencioniranje čakanja na delo
Vlada je podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij. Ocenila je, da bo ukrep tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize covida-19 soočajo z majhnim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev.

7. 6. 2021
Izraba letnega dopusta v času epidemije koronavirusa
Pravica do plačanega letnega dopusta je temeljna socialna pravica, ki je izraz pravice vsakogar do poštenih in ugodnih delovnih razmer in jo pridobi vsak delavec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi, ne glede na to, ali je sama pogodba sklenjena za določen ali nedoločen čas, ravno tako pa za pridobitev te pravice ni relevantno niti, ali je pogodba o zaposlitvi sklenjena za polni ali krajši delovni čas.

1. 6. 2021
Vodič tehnologij proti ponarejanju
Glede na študijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in EUIPO iz leta 2019, je vrednost ponarejenega blaga v zadnjih treh letih dosegla 509 milijard USD, kar je 3,3 % svetovne trgovine. Zato je Evropski opazovalni urad za kršitve pravic intelektualne lastnine (EU Observatorij), ki deluje pod okriljem Urada EU za intelektualno lastino (EUIPO), skupaj z italijanskim uradom za patente in znamke objavil Vodič tehnologij proti ponarejanju.

27. 5. 2021
Obračun plače pri neupravičeni odsotnost z dela
V primeru, da gre za neopravičeno odsotnost, delavcu zmanjšajte neto plačo za znesek prispevkov, ki so obračunani iz bruto dohodka.

26. 5. 2021
Na razpisih za ponovni zagon podjetij in raziskovalno-razvojne projekte več sredstev
Gospodarsko ministrstvo in javna agencija SPIRIT Slovenija sta povečala obseg sredstev na dveh javnih razpisih, prvotno objavljenih v lanskem letu. Za ponoven zagon podjetij v obmejnih problemskih območij po covidu-19 bo na voljo dodaten milijon evrov, za razvojno-raziskovalne projekte pa več kot pet milijonov evrov.

18. 5. 2021
Izvoz storitev v Veliko Britanijo
SPIRIT Slovenija, javna agencija v sodelovanju z Britansko-slovensko gospodarsko zbornico zato organizira dvodnevni spletni seminar z naslovom: »Izvoz storitev v Veliko Britanijo«, ki je namenjen storitvenim podjetjem, ki so že prisotna na trgu VB, tja izvažajo ali si tega želijo.
Seminar bo potekal 20. in 27. maja 2021, med 9.00 in 13.00 uro preko spletne platforme ZOOM.

11. 5. 2021
Za financiranje naložbenih trajnostnih projektov 40 milijonov evrov
SID banka znova ponuja posojila za financiranje naložbenih projektov. Za projekte, ki pospešujejo prehod v krožno trajnostno gospodarstvo, je na voljo novih 40 milijonov evrov. Z novim programom financiranja želijo spodbuditi naložbe, ki so pomemben vidik okrevanja gospodarska po koronski krizi.

4. 5. 2021
Na voljo evropska sredstva za globalno prodorne inovativne ideje
Obzorje Evropa, nov okvirni program Evropske unije za raziskave in inovacije za obdobje 2021-2027, je s 95,5 milijard EUR finančno najobilnejši doslej. Evropska komisija v okviru stebra »Inovativna Evropa« posebej spodbuja globalno prodorne inovativne ideje skozi tri programe Evropskega sveta za inovacije.

28. 04. 2021
Številne novosti na področju izobraževanj za tuje trge
SPIRIT Slovenija, javna agencija izvaja vrsto storitev, ki spodbujajo slovenska mikro, mala in srednje velika podjetja k večji prisotnosti na mednarodnih trgih. Poleg skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini, b2b dogodkov, dnevih dobaviteljev in gospodarskih delegacij načrtujemo v letu 2021 več novih izobraževalnih programov s ciljem lažjega vstopa na nove trge oziroma širitve prisotnosti na teh trgih.

Na voljo 103 milijoni evrov garancij za kredite pod ugodnimi pogoji
Slovenski podjetniški sklad je razpisal garancije za zavarovanje bančnih kreditov, s katerimi si bodo mikro, mala in srednje velika podjetja zagotavljala likvidnost. Razpisanih 103,07 milijona evrov garancij s subvencijo obrestne mere bo okrepilo okoli 650 projektov.

23. 04. 2021
Javno povabilo za sodelovanje podjetij pri projektu »Slovenija na EXPO 2020 Dubaj« - PODALJŠANO
Javna agencija SPIRIT Slovenija je na svojih spletnih straneh: www.spiritslovenia.si in www.podjetniski-portal.si objavila javno povabilo za sodelovanje podjetij pri projektu »Slovenija na EXPO 2020 Dubaj«. Rok za prijavo je podaljšan do ponedeljka, 31. maja 2021.

22. 4. 2021
Ministrstvo za finance je pripravilo predloge za nadgradnjo davčnega sistema
Predvidene rešitve imajo večji in dolgoročnejši pomen za konkurenčnost ter rast in razvoj slovenskega gospodarstva. Gospodarstvo bodo spodbudili k dodatnemu investiranju, kar bo pozitivno vplivalo na prihodke.

12. 4. 2021
ITM 2021 - Vabilo k udeležbi v izobraževalnem programu Vodenje izvoznega poslovanja
SPIRIT Slovenija, Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije v letu 2021 nadaljuje s štirinajsto generacijo izobraževanja Vodenje izvoznega poslovanja - International Trade Management, ki ga izvajamo v sodelovanju z ITM Worldwide Foundation.

8. 4. 2021
Podaljšanje uveljavljanja odloga ali obročnega plačila davka zaradi epidemije bolezni covid-19 do 30. 6. 2021
Vlada je 25. 3. 2021 s sklepom podaljšala veljavnost ukrepov iz 67. in 68. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUOPDVE), ki davčnim zavezancem omogočajo lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. Podaljšanje velja za obdobje treh mesecev, to je do 30. 6. 2021.

2. 4. 2021
Najavljena nepovratna sredstva v letu 2021

1. 4. 2021
Podaljšanje roka za predložitev letnih poročil
AJPES obvešča zavezance, da je Državni zbor RS 26. 3. 2021 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122-A), ki v 6. členu določa predložitev letnih poročil najpozneje do 30. aprila 2021. Po informaciji Službe za odnose z javnostmi Državnega zbora RS bo zakon v skladu s Poslovnikom DZ RS posredovan v razglasitev predsedniku republike osmi dan po sprejemu, razen v primeru izrednih okoliščin.

29. 03. 2021
Trajnostna praksa slovenskih podjetij
2. konferenca trajnostne transformacije, ki bo potekala 31. marca 2021 med 14.00 in 17.00 - prinaša vpogled v dosedanjo slovensko prakso trajnostnih korakov v prihodnost.

Programske aktivnosti za trg Kitajske v letu 2021
Javna agencija SPIRIT Slovenija vabi zainteresirana tehnološko napredna slovenska podjetja in institucije, da izrazijo interes za sodelovanje v okviru digitalne platforme za izvedbo slovensko - kitajskih poslovnih dogodkov.

25. 03. 2021
Sklenitev pogodbe o zaposlitvi s krajšim delovnim časom
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) poleg pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas (ki je opredeljena v 12. členu ZDR-1), pogodbe o zaposlitvi za določen čas (ki je opredeljena od 54. do 58. člena ZDR-1), pogodbe o zaposlitvi zaradi opravljanja javnih del (ki je določena v 64. členu ZDR-1), pogodbe o zaposlitvi za opravljanje dela na domu (ki je opredeljena od 68. do 72. člena ZDR-1), pogodbe o zaposlitvi med delavcem in delodajalcem, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku (ki je opredeljena od 59. do 63. člena ZDR-1), pogodbe o zaposlitvi s poslovodnimi osebami ali prokuristi in z vodilnimi delavci (ki je opredeljena od 73. do 74. člena ZDR-1), opredeljuje tudi pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom v členih od 65. do vključno 67. člena ZDR-1.

24. 03. 2021
Za uspešen nastop na tujih trgih
Bi radi razširili svoje poslovanje? Izkoristite programe agencije SPIRIT Slovenija, predstavite se na sejmih v tujini ali na svetovni razstavi EXPO v Dubaju.

17. 03. 2021
ITM 2021 - Vabilo k udeležbi v izobraževalnem programu Vodenje izvoznega poslovanja
SPIRIT Slovenija, Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije v letu 2021 nadaljuje s štirinajsto generacijo izobraževanja Vodenje izvoznega poslovanja - International Trade Management, ki ga izvajamo v sodelovanju z ITM Worldwide Foundation.

12. 03. 2021
Še posebno letos previdno in preudarno pri pripravi letnega poročila in davčnega obračuna
Konec marca se izteče zakonski rok, ki določa predložitvi letnega poročila in davčnega obračuna. V skladu z določbami 59. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), morajo družbe in podjetniki, razen podjetnikov, ki so po določbah Zakona o dohodnini (ZDoh-2) obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov, v treh mesecih po koncu koledarskega leta posredovati Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) podatke iz letnih poročil o svojem premoženjskem in finančnem poslovanju ter poslovnem izidu za državno statistiko ter druge evidenčne, analitsko-informativne, raziskovalne in davčne namene. V skladu z novelo ZGD-1K, ki se uporablja od 24. februarja 2021, pa morajo zavezanci predložiti letno poročilo AJPES izključno v elektronski obliki.

Objave obvestil o nameravanem prenehanju opravljanja dejavnosti s. p.
24. februarja 2021 je začela veljati sprememba Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K), s katero preneha veljati obveznost samostojnih podjetnikov, da pred prenehanjem opravljanja dejavnosti ali prenosom podjetja, namero o prenehanju objavijo na spletnem portalu AJPES.

6. 03. 2021
2. Konferenca trajnostne transformacije pred vrati
Javna agencija SPIRIT Slovenija napoveduje konferenco z naslovom ZAVEDANJE - ZNANJE - DEJANJE, na kateri se bomo preko posveta in praktičnih primerov podrobneje seznanili z odgovori na številna vprašanja o pomenu, procesih in učinkih trajnostne strateške poslovne transformacije.

05. 03. 2021
Vse o letnem dopustu in regresu
Do konca junija morajo delodajalci svojim zaposlenim izplačati regres za letni dopust. Izjemoma je mogoče rok za izplačilo regresa podaljšati do 1. novembra tekočega leta. Ker je pravica do regresa vezana na pravico do letnega dopusta, je tudi način izračuna enak kot pri računanju števila dni letnega dopusta.

Odprt je razpis GZS za priznanja za inovacije 2021!
Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni predstavljajo najvišja nacionalna priznanja za inovacije slovenskih podjetij in drugih organizacij ter s tem promocijo inovativnosti doma in v tujini.

04. 03. 2021
Skupno razpisanih 2,8 mio EUR semenskega kapitala preko Slovenskega podjetniškega sklada
SPS je 19. 2. 2021 v Uradnem listu RS št. 26/2021 in na svoji spletni strani v okviru finančne linije semenski kapital objavil dva razpisa.

03. 03. 2021
Nove trajnostne poslovne strategije
Pozdravljamo novih 13 trajnostnih poslovnih strategij slovenskih malih in srednjih podjetij!

26. 02. 2021
Inovativnim podjetjem prek podjetniškega sklada 2,8 milijona evrov semenskega kapitala
Slovenski podjetniški sklad je 19. februarja 2021 objavil dva javna razpisa, prek katerih je inovativnim podjetjem s potencialom rasti na voljo skupno 2,8 milijona evrov semenskega kapitala.

25. 02. 2021
Ponovna uveljavitev pravice do kratkotrajne odsotnosti
Z 31. členom Zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (ZDUOP) se za obdobje od 5. 2. 2021 do 31. 12. 2021 ponovno uvaja pravica do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni na enak način kot je bilo to urejeno v 20. členu Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) za obdobje od 24. 10. 2020 do 31. 12. 2020. Za obdobje med 1. 1. 2021 in 4. 2. 2021 kratkotrajne odsotnosti ni možno uveljaviti.

24. 02. 2021
Razpis EUIPO - nepovratna sredstva za znamke in modele
V okviru novega sklada za pomoč MSP »Ideas Powered for Business SME Fund, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO), je s 1. marcem 2021 ponovno možna oddaja prijav za MSP, ki želijo zavarovati svoje znamke in modele prek nacionalnih, regionalnih in/ali evropskih sistemov za intelektualno lastnino.

23. 02. 2021
Kaj prinaša že sprejeta novela ZGD-1K?
Poglavitni razlog za pripravo novele ZGD-1K je prenos Direktive (EU) 2017/828 o spremembi Direktive 2007/36/ES glede spodbujanja dolgoročnega sodelovanja delničarjev v slovenski pravni red.

23. 02. 2021 - 25. 03. 2021
Brezplačni 20-urni jezikovni tečaji
Za vas organizirajo 20- urne brezplačne jezikovne tečaje na daljavo.

22. 02. 2021
13 novih podjetij na pot trajnostne transformacije
Na pot trajnostne transformacije se pod okriljem SPIRIT Slovenija v letošnjem februarju podaja 13 novih podjetij, ki so se z vlogami in predstavitvijo pred strokovno komisijo v okviru 4. razpisnega roka izkazala s svojimi idejami in odločenostjo.

18. 02. 2021
Podjetnicam finančne spodbude za najboljši poslovni model
Javna agencija SPIRIT Slovenija je pred kratkim objavila javni razpis, s katerim želi nagraditi najboljših 50 predstavljenih poslovnih modelov podjetnic začetnic v letih 2020 in 2021 ter jih spodbujati pri vzpostavljanju lastnega podjetja. Med cilji razpisa je tudi povečanje inovativnosti in tržne usmerjenosti poslovnih modelov.

16. 02. 2021
Dohodnina 2021
Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Obdavčeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne štejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dediščine, dobitki od iger na srečo …) in tisti, ki so po navedem zakonu oproščeni plačila dohodnine (otroški dodatek, dodatek za veliko družino, določene pomoči in subvencije …).

11. 02. 2021
Sprostitev dejavnosti - Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Vlada je izdala nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 6. februarja 2021 do vključno 12. februarja 2021.

Ukrepi osmega protikorona zakona
Zakonu o dodatnih ukrepih za omilitev posledic Covid-19 (PKP8), ki ga je potrdil Državni zbor dne 3. 2. 2021, je namenjen zmanjševanju škodljivih posledic širjenja koronavirusa na prebivalstvo, gospodarstvo in na drugih področjih. V ospredje so ponovno postavljeni ukrepi za ohranitev delovnih mest in pomoči gospodarstvu, prioritetno pa se naslavlja tudi celostno skrb za starejše. PKP8 širi solidarnostne dodatke na še nekatere skupine ranljivih.

10. 02. 2021
Z naprednimi tehnološkimi rešitvami do sodelovanja s korporacijami preko projekta PITCCH
Evropski projekt PITCCH (The Pan-European Open Innovation Network for Corporate Challenges in advanced technologies) deluje kot povezovalna točka in mreža za odprto inoviranje, preko katere lahko majhna in srednje velika podjetja s sodelovanjem s tehnološkimi centri predstavijo svoje tehnološke rešitve izzivov velikih korporacij in na ta način lahko občutno hitreje izvedejo prenos tehnologij. Tehnološka področja izmed predvidenih razpisov za sodelovanje zajemajo:
Digitalizacija, industrija in vesolje
Podnebje, energijo in mobilnost
Zdravje
Prehrana, bio-ekonomija, naravni viri, kmetijstvo in okolje
Civilna varnost in družba
Kultura, kreativnost in vključujoča družba

19. 01. 2021 - 23. 03. 2021
10 brezplačnih spletnih seminarjev z gosti iz ZDA IN SLO - »Entrepreneurship in new reality«
V 10-ih brezplačnih spletnih seminarjih (60 minutni) boste poslušali:
top strokovnjake in goste iz ZDA, Slovenije in regije, ki bodo
skozi 10 aktualnih tematik z vami delili
inovativne pristope za poslovno rast ter
osvetlili razlike in skupne točke med ZDA, Slovenijo in regijo.

04. 02. 2021
Davek na kapitalski dobiček
Doh-2 vključuje med dohodek iz kapitala:
obresti
dividende in
dobiček iz kapitala.

Pavšalni prispevki za popoldanski s.p. v letu 2021
Pavšalni prispevki za zavezance, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic - prispevki za ZZ in PIZ prvo trimesečje 2021. Pavšalni prispevki za ZZ bodo z januarjem 2021 višji za približno 4,5 %.

29. 01. 2021
Razvojne spodbude v letu 2021
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo v letu 2021 gospodarstvu namenilo skupno 659,3 milijonov evrov sredstev. Od tega bo iz naslova nepovratnih sredstev na voljo 248,8 milijonov evrov ter 410,5 milijonov evrov povratnih sredstev.
Ukrepe bo ministrstvo izvajalo samo in preko izvajalskih organizacij: SID banke, Javne agencije SPIRIT Slovenija, Javnega sklada RS za podjetništvo (SPS), Javnega sklada RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja (SRRS) in Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS (JŠRIS).

Portal SPOT odslej v novi podobi

26. 01. 2021 - 25. 03. 2021
Brezplačni spletni začetni tečaj nemščine

21. 01. 2021
Davek od premoženja

20. 01. 2021
Pogoji za upokojitev 2021 in novosti
Pokojnina je redni mesečni prejemek, ki temelji na pokojninskem in invalidskem zavarovanju in zagotavlja materialno in socialno varnost za primer starosti, invalidnosti ali smrti zavarovanca.
Izplačuje se od dneva izpolnitve pogojev za pokojnino, vendar največ od prvega dne naslednjega meseca in za šest mesecev nazaj.

13. 01. 2021
Proti korona paket "PKP7"

12. 01. 2021
Priprava programa pomoči gospodarstvu za leto 2021, posebna pozornost namenjena zagotavljanju likvidnosti podjetij

11. 01. 2021
Brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poziva samozaposlene in mikro podjetja z 1 do 4 zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Te bodo prijaviteljem, tako članom kot nečlanom OZS, na voljo na območnih obrtno-podjetniških zbornicah po vsej Sloveniji.

08. 01. 2021
Pregled ključnih ukrepov #PKP7

06. 01. 2021
Davek na kapital/premoženje in minimalna plača v letu 2020 in 2021

04. 01. 2021
Nepovratna sredstva za pomoč MSP za intelektualno lastnino
V decembru je bil vzpostavljen sklad nepovratnih sredstev v višini 20 milijonov EUR (Ideas Powered for Business SME Fund), ki malim in srednjim podjetjem (MSP) s sedežem v EU pomaga pri pridobivanju pravic intelektualne lastnine v obliki vavčerjev za intelektualno lastnino.
Nov sklad se izvaja v okviru programa Ideas Powered for Business pri Uradu EU za intelektualno lastnino (EUIPO) in je del akcijskega načrta Evropske komisije za intelektualno lastnino. Sklad sofinancirata Evropska komisija in EUIPO. Izvaja se v sodelovanju z nacionalnimi in regionalni uradi za intelektualno lastnino iz EU.

31. 12. 2020
Vlada večino ukrepov za pomoč gospodarstvu podaljšala do konca marca
Vlada je za tri mesece s sklepom podaljšala nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca marca 2021. Gospodarsko ministrstvo je sicer predvidelo podaljšanje za pol leta.

22.12. 2020
Odpravnina ob upokojitvi

18. 12. 2020
Vlada sprejela osnutek sedmega protikoronskega paketa

11. 12. 2020
Poenostavljeno elektronsko pošiljanje obvestil o delu na domu

9. 12. 2020
Inventura 2020 - kako drugačna bo letos?

8. 12. 2020
Delno povračilo nekritih fiksnih stroškov
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije (PKP6), sprejet v Državnem zboru 25. 11. 2020, v 109. členu predvideva pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov za obdobje oktober - december 2020. Upravičeno obdobje se lahko s sklepom vlade podaljša za šest mesecev.

4. 12. 2020
SPOT, pametno mesto za vaš posel

1. 12. 2020
Državni zbor sprejel #PKP6

27. 11. 2020
Uveljavljanje pravice in refundacija nadomestila za kratkotrajno odsotnost z dela zaradi bolezni (do 3 dni)

Z Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki je začel veljati dne 24. 10. 2020, se je uvedel nov ukrep - pravica do kratkotrajne odsotnosti z dela zaradi bolezni. Pravico do kratkotrajne odsotnosti od dela je mogoče uveljavljati v obdobju od 24. 10. 2020 do 31. 12. 2020, če ukrep ne bo podaljšan s sklepom Vlade Republike Slovenije.

27. 11. 2020
Nov portal Evropske komisije glede dostopa do trgov »Access2Markets«

13. oktobra 2020 je začel delovati nov portal Evropske komisije: Access2Markets, dosegljiv na spletni strani: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/.

26. 11. 2020
Nadomestilo pri uporabi sredstev pri delu na domu

Delodajalec se je z delavci dogovoril, da bodo nekaj časa delali na domu. Ali jim mora izplačati nadomestilo za uporabo sredstev?

25. 11. 2020
Protokol za obvladovanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na delovnih mestih v času razglašene epidemije

Ministrstvo za zdravje je 23. 10. 2020, zaradi velikega števila okuženih in spremenjenega načina dela epidemiološke službe, ki kontaktira neposredno samo okužene z virusom SARS-CoV-2, objavilo Protokol za obvladovanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na delovnih mestih v času razglašene epidemije (št. 181-15/2020/2565), s katerim je v sodelovanje pri obravnavi visoko tveganih stikov, vključilo specialiste medicine dela, prometa in športa.

23. 11. 2020
Vabimo vas k sodelovanju pri oblikovanju podpornih ukrepov za uspešnejše poslovanje slovenskih podjetij na domačem in tujih trgih.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in javna agencija SPIRIT Slovenija želita preveriti ustreznost Programa za spodbujanje investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva 2020 - 2024 in ga v čim večji meri prilagoditi trenutnim in prihodnjim gospodarskim okoliščinam.

16. 11. 2020
Nova pravica do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni (3 dni)

Dne 23. oktobra 2020 je bil v Uradnem listu RS, št. 152/20 objavljen Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki je začel veljati dne 24. 10. 2020, in uvaja novo pravico - pravico do kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni (20. člen). Pravica po tem členu velja od 24. oktobra do 31. decembra 2020.

10. 11. 2020
Trajnostna poslovna transformacija priložnost za izboljšanje poslovanja

Bliža se četrti rok za prijavo v program trajnostne poslovne strateške transformacije, v okviru katerega javna agencija SPIRIT Slovenija izbranim podjetjem med drugim zagotovi sofinanciranje izvedbenih projektov do 50 odstotkov upravičenih stroškov. Gre za priložnost za vpeljavo trajnostnih pristopov in izboljšanje poslovanja.

3. 11. 2020
SPIRIT Slovenija pripravlja serijo spletnih investicijskih seminarjev

Javna agencija SPIRIT Slovenija pripravlja serijo spletnih izobraževalnih seminarjev, ki so namenjeni nosilcem slovenskih investicijskih projektov. Z njimi jim želi predstaviti razvojne faze investicijskega projekta, jih opolnomočiti za dobro predstavitev potencialnim investitorjem ter seznaniti s priložnostmi, ki jih ponuja digitalizacija in jim na ta način pomagati pri iskanju ustreznega investitorja za njihov projekt.

SPIRIT Slovenija si aktivno prizadeva za spodbujanje tujih neposrednih investicij, promocijo slovenskega investicijskega okolja ter pridobivanje tujih neposrednih investitorjev. V letošnjem letu svoje aktivnosti prilagaja spremenjenim razmeram, še bolj intenzivno pa je pričela sodelovati tudi z lokalnimi nosilci investicijskih projektov.

29. 10. 2020
Kaj prinaša PKP5?
Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP, v nadaljevanju PKP5), Uradni list RS: 152 z dne 23. 10. 2020.

Pri večini ukrepov, ki se nanašajo na pomoč gospodarstvu, gre za podaljšanje ukrepov kot npr. povračila nadomestil plač zaposlenih zaradi karantene in višje sile, medtem ko sta npr. delno povračilo prihodka zaradi karantene ali višje sile pri samozaposlenih in kratkotrajna bolniška novosti.

12. 10 2020
Expo 2020 Dubaj: odlična priložnost za Slovenijo, da svetu pokaže najboljše, kar ima

Čez natanko leto dni se bo v Dubaju v Združenih arabskih emiratih pričela svetovna razstava Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na kasnejši termin. Med 192 državami udeleženkami se bo s svojim nacionalnim paviljonom pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience.« svetu predstavljala tudi Slovenija, in sicer kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Z današnjim dnem organizatorji pričenjajo tudi s serijo virtualnih dogodkov, s katerimi želijo izkoristiti čas za uvajanje v tematike razstave in državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih, luč sveta pa je ugledala tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020.

Slovenija bo v Dubaju nastopila pod sloganom »Slovenia. Green Smart Experience,« s katerim se bo svetovni javnosti predstavljala kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo. Namen udeležbe na Expo 2020 Dubaj je umestitev Slovenije na svetovni zemljevid kot trajnostne ter hkrati visoko tehnološke in inovacijske države, promocija slovenskega gospodarstva in Slovenije kot turistične destinacije ter povečanje prisotnosti slovenskih izdelkov in storitev tako na trgu Združenih arabskih emiratov kot na svetovnem trgu.

28. 8. 2020
ENTER: USA - Poslovni trening za vse, ki vstopate ali širite poslovanje na ameriškem trgu
»CUSTOM MADE« poslovni trening za vse, ki vstopate ali širite poslovanje na ameriškem trgu. 

Globalna ekonomija se je znašla v novi situaciji. Podjetja iščete dodatne možnosti za rast in širitev. Kljub negotovi situaciji ostaja 330 milijonski trg ZDA še vedno velika priložnost tudi za vsa slovenska podjetja. Inovativnost, prilagodljivost in fokus na stranko so pomembni elementi, ključna pa je dobra priprava, ki zmanjšuje tveganje.

Če razmišljate o tem, da je trg ZDA zanimiva izbira, ali pa  ste tam že prisotni in želite širiti poslovanje, potem je prava odločitev, da se udeležite prvega poglobljenega poslovnega treninga ENTER: USA.

17. 8. 2020
ZAČASNO USTAVLJENO PREJEMANJE VLOG NA JAVNI POZIV ZA PODPORO PODJETJEM PRI INTERNACIONALIZACIJI
Začasno ustavljeno prejemanje vlog na javni poziv za podporo podjetjem pri internacionalizaciji
SPIRIT Slovenija, javna agencija je 8. avgusta 2020 začasno ustavila prejemanje vlog na javni poziv za sofinanciranje stroškov digitalizacije prodajnih poti ter predstavitvenih in trženjskih gradiv za promocijo na tujih trgih.

31. 7. 2020
Spletna anketa o vplivu koronavirusa na poslovanje majhnih in srednje velikih podjetij
Pandemija koronavirusa in številni ukrepi za njegovo omejevanje so pomembno vplivali na poslovanje podjetij po vsem svetu, kar se že kaže v upadanju gospodarske aktivnosti in tudi za prihodnje mesece je pričakovati podobne tendence. Majhna in srednje velika podjetja so v takšnih okoliščinah še posebej izpostavljena in zastoji - tudi v dobavnih verigah - lahko negativno vplivajo na njihovo dejavnost.

29. 7. 2020
Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) nudi brezplačno pravno pomoč na področju intelektualne lastnine
Epidemija COVID-19 je močno vplivala na mala in srednje velika podjetja (MSP) v Evropski uniji. Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) želi podjetjem v tej krizi pomagati in pripravlja seznam odvetniških družb, odvetnikov in strokovnjakov iz EU, ki želijo evropskim MSP ponuditi brezplačne pravne storitve s področja varstva intelektualne lastnine.

20. 7. 2020
Slovenski podjetniški sklad objavlja »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«
Slovenski podjetniški sklad (SPS) je 3. julija 2020 v Uradnem listu Republike Slovenije (št. 93/2020) objavil nov »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«. Mikro, malim in srednje velikim podjetjem je na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev za nakup zaščitne opreme.

19. 6. 2020
Z vrsto finančnih ukrepov do omilitev posledic epidemije
Poleg ukrepov za olajšanje ohranjanja zaposlitev v gospodarstvu, je z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 (ZIUOOPE) omogočeno tudi koriščenje spodbud in subvencij za omilitev posledic epidemije.

13. 7. 2020
Nov program financiranja poslovanja MSP za odpravo posledic epidemije COVID-19 (MSP 9)
Podjetja, ki se soočajo z likvidnostnimi posledicami izbruha epidemije COVID-19 in tista, ki proizvajajo proizvode ali opravljajo storitve, ki prispevajo k zdravljenju in preprečevanju širjenja nalezljive bolezni COVID-19 pri izvajanju javnih zdravstvenih storitev lahko odslej pri SID banki prejmejo kredit za financiranje poslovanja.


8. 6. 2020
Evropska komisija z novo pobudo Dealflow ponuja pomoč inovatorjem
Evropska komisija je zagnala novo pobudo za pomoč inovatorjem, da bodo svoje inovacije lažje prenesli iz laboratorijev na trg. Pobuda Dealflow, ki se financira iz programa Obzorje 2020, bo delovala dve leti. Člani konzorcija bodo pomagali malim in srednjim podjetjem, zagonskim podjetjem, spin off podjetjem, ki so razvila inovacije s pomočjo evropskih sredstev. Pomoč Dealflow je lahko v obliki priprav za zbiranje finančnih sredstev, vzpostavitve novega podjetja in mreženja.

1. 6. 2020
V veljavi tretji paket protikoronske pomoči
Začel je veljati tretji paket protikoronskih ukrepov, vrednih milijardo evrov. Ključni cilj je ohranitev čim več delovnih mest ter pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije. Za lažji zagon gospodarstva po epidemiji prinaša odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb.

21. 5. 2020
V okviru razpisa P1 plus 2020 vzpostavljena nova kreditno garancijska linija za kritje škode COVID 19
Slovenski podjetniški sklad je 8. maja 2020 v Uradnem listu RS objavil spremembe javnega razpisa z oznako P1 plus 2020 - Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, ki je bil 20. marca 2020 objavljen v Uradnem listu RS.

20. 5. 2020
STO z javnim pozivom za promocijo turističnih paketov na domačem trgu
Slovenska turistična organizacija (STO) je 8. maja 2020 objavila javni poziv za oddajo ponudb za promocijo turističnih paketov slovenskega turističnega gospodarstva. Cilj je komuniciranje paketov v okviru kampanje za domači trg in s tem povečanje števila prihodov in nočitev domačih gostov ter večanje prihodkov v turizmu.

28. 4. 2020
Slovenski podjetniški sklad ponovno odpira Vavčer za digitalni marketing in Vavčer za pripravo digitalne strategije
Slovenski podjetniški sklad je 10. aprila 2020 v Uradnem listu RS in na spletni strani ponovno aktiviral Vavčer za digitalni marketing in Vavčer za pripravo digitalne strategije, katera je zaradi izrednih razmer in reorganizacije delovnih procesov ter usmeritve velike večine aktivnosti vezanih na ukrepe blažitve posledic koronavirusa, začasno zaprl.

16. 4. 2020
Ukrepi Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ministrstva za ublažitev in zajezitev posledic pandemije
Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v okviru širšega Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo pripravili številne ukrepe, s katerimi bodo zajezili oziroma omilili posledice pandemije. Zajeti so poskušali različne skupine prebivalstva, med njimi tudi starejše, velike družine, socialno ogrožene, prav tako tudi zaposlene, samozaposlene in študente. Ukrepi so bili v Državnem zboru Republike Slovenije že sprejeti, vendar še ne veljajo saj še nisi bili objavljeni v Uradnem listu.

31.3.2020
Zaživel poslovni forum za izmenjavo informacij med podjetji
SPIRIT Slovenija je za podjetja vzpostavila informacijsko točko - novo spletno mesto, na katerem lahko pridobijo vse informacije o ukrepih za podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva COVID-19 na enem mestu. V okviru spletnega mesta je pred kratkim zaživel tudi Poslovni forum COOVID-19, ki je namenjen neposredni in hitri komunikaciji med podjetji, izmenjavi informacij, uporabnih gradiv in dobrih praks. 

26. 3. 2020
Sprejet sveženj interventnih ukrepov v podporo slovenskemu gospodarstvu
Vlada RS je doslej sprejela vrsto interventnih ukrepov, s katerimi želi slovenskemu gospodarstvu olajšati posledice, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa. Vsi ukrepi so ažurno objavljeni na enotni spletni informacijski točki ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva COVID-19 (https://koronavirus.spiritslovenia.si/), ki deluje pod okriljem SPIRIT Slovenija.

20. 3. 2020
Ukrepi delodajalca zaradi širitve koronavirusa

18. 3. 2020
Skoraj milijarda evrov ukrepov za obvladovanje posledic koronavirusa
Osem ukrepov za obvladovanje kriznih razmer, ki v skupni vrednosti znašajo skoraj milijardo evrov.

4. 3. 2020
Zagotovljena sredstva za spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji
Delodajalci bodo lahko prejeli subvencijo za zaposlitev brezposelne osebe, stare do vključno 29 let, s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji vzhodna Slovenija. Subvencija znaša 5.000 EUR za zaposlitev 40 ur na teden. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za nedoločen čas.

12. 2. 2020
Objavljen javni razpis za priznanje poslovne odličnosti
Vladni odbor za državna priznanja za poslovno odličnost je 31. januarja 2020 v Uradnem listu RS objavil javni razpis za podelitev tega priznanja za leto 2020. Gre za najvišje priznanje države za dosežke na področju kakovosti proizvodov in storitev ter kakovosti poslovanja, na prijave pa bodo čakali do 28. maja 2020.

6. 2. 2020
Javna agencija SPIRIT Slovenija z digitalizacijo prijav na javne razpise
V skladu z zahtevami sodobne družbe po digitalni transformaciji poslovanja postopoma digitalizira svoje storitve tudi javna agencija SPIRIT Slovenija.

24.1.2020
Spodbude za trajnostno mobilnost v podjetjih
Eko sklad je 27. decembra 2019 objavil nov javni poziv za naložbe v ukrepe trajnostne mobilnosti v podjetjih, katerega namen je prispevati k zmanjševanju emisij v prometu. Gre za kombinacijo nepovratnih sredstev ter ugodne obrestne mere, sodelujejo pa lahko pravne osebe, samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti.

15.1.2020
V 2020 za aktivno politiko zaposlovanja okoli tretjina več sredstev
Vlada je 19. decembra 2019 sprejela načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leto 2020, v ospredju pa bo tudi pomoč dolgotrajno brezposelnim. Potem ko je v 2019 za programe zaposlovanja namenjenih 64 milijonov evrov, jih bo v 2020 skoraj 93 milijonov evrov. Vanje naj bi se vključilo skoraj 38.400 oseb, od tega 29.000 brezposelnih.

9.12.2019
Objavljen seznam skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2020


13.11.2019
Podjetniški sklad s spodbudami za digitalno transformacijo malih podjetij
Slovenski podjetniški sklad je 18. oktobra 2019 v Uradnem listu RS objavil razpis za spodbude za digitalno transformacijo malih in srednjih podjetij. Gre za razpis, ki bo odprt do septembra 2022 oz. do porabe sredstev. Teh bo za 12,4 milijona evrov, zagotovila pa naj bi podporo okoli 120 projektov.

30.10.2019
Kako do sredstev za razvoj projektov?
Tistim, ki vam je ljuba zgodovina, poznate izraz Eureka, ki ga povezujemo z Arhimedom in njegovim odkritjem. Tistim, ki se ukvarjajo s področjem javnih razpisov, pa jih EUREKA asociira na enega pomembnejših razpisov s področja raziskav in razvoja, kjer je mogoče dobiti visoke finančne spodbude za razvojno-raziskovalni projekt.

21.10.2019
Objavljen še en razpis za manj medgeneracijskih stereotipov na delovnem mestu
Ministrstvo za delo je objavilo razpis za sofinanciranje komunikacijske kampanje za zmanjševanje oz. odpravljanje medgeneracijskih stereotipov in spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja na delovnem mestu. Skupna okvirna vrednost razpoložljivih nepovratnih sredstev za leta od 2020 do 2023 je 1.180.000 evrov. Rok za prijavo je 11. november.

10.10.2019
Odlična novica za startupe: #StartupPlusProgram Slovenskega podjetniškega sklada!
Če si prejemnik sredstev P2 v letu 2019 ali prejemnik SK75 v kateremkoli od dosedanjih razpisov oziroma prejemnik koinvesticije SI-SK, podporno okolje tvojemu poslu ne zagotavlja le finančne podpore, ampak tudi dragoceno vsebinsko podporo, posebej prilagojeno prav izzivom in potrebam mladih podjetij na poti rasti.

1.10.2019
S spodbudami Podjetniškega sklada do novih poslovnih priložnosti v tujini
Dejavnikov, ki vodijo podjetja v internacionalizacijo poslovanja je veliko. Majhen slovenski trg ponuja našim podjetjem skromne možnosti za rast, zato je povsem jasno, da morajo podjetja, ki želijo rasti in širiti svoje poslovanje, kaj kmalu pogledati preko nacionalnih meja. Delovanje na tujih trgih pa je za mala in srednje velika podjetja pogosto težka naloga, saj je delovanje v tujini povezano z višjim tveganjem in večjimi stroški poslovanja, zahteva veliko kadrovskih in finančnih resursov ter veliko znanja, da učinkovito načrtujemo izvozni projekt.

20.9.2019
Vajeništvo kot izziv in priložnost
Leta 2017 smo dobili Zakon o vajeništvu (v nadaljevanju: ZVaj, Uradni list RS, št. 25/17), ki ureja vajeništvo kot obliko izobraževanja v srednjem poklicnem izobraževanju in v programih nadaljnjega poklicnega in strokovnega izobraževanja. S tem so bili postavljeni temelji za uvedbo poskusnega uvajanja vajeništva v šolskem letu 2017/2018.

13.9.2019
Slovenski podjetniški sklad uvaja elektronski portal za oddajo e-vlog za vavčerje
Slovenski podjetniški sklad s 7. 9. 2019 uvaja elektronski portal za oddajo e-vlog za vavčerje. Vsem podjetjem, ki bodo od 7. 9. 2019 dalje oddali vlogo za enega izmed 11 javno objavljenih vavčerskih pozivov, ki so dostopni na spletni strani Sklada, bo tako omogočena elektronska oddaja vloge. Podjetjem ne bo potrebno več vlog pošiljati na Sklad v fizični obliki kot je bila praksa doslej.

6.09.2019
SPIRIT Slovenija zbira interes za skupinsko udeležbo na mednarodnih sejmih v tujini v letu 2020
Predstavitve na mednarodnih sejmih so ena od učinkovitejših oblik promocije storitev in izdelkov podjetij pri prodoru na tuje trge. Glede na velik interes in zadovoljstvo podjetij v letošnjem in preteklih letih SPIRIT Slovenija, javna agencija tudi v letu 2020 nadaljuje z izvajanjem skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva na mednarodnih sejmih v tujini.

26.08.2019
Spletno orodje »SMeART - Preverjanje pripravljenosti (t.i. Stress Test Tool)« je namenjeno samoevalvaciji o pripravljenosti podjetja na izzive pametne industrije.
Različne digitalne preobrazbe postajajo vse bolj integrirane in prefinjene ter nenehno ustvarjajo t. i. pametne tovarne. Proizvodna podjetja morajo ukrepati hitro, saj je v tem procesu treba vzpostaviti komunikacijske in interakcijske procese, ki jih bodo nadzorovale IT tehnologije v celotni proizvodni in vrednostni verigi, razviti in izvajati kibernetsko-fizični sistem (t. i. Cyber-Physical Systems), ponovno opredeliti sposobnosti upravljanja in osebja ter prestrukturirati organizacijo dela in komunikacijski tok. 

21.8.2019
Na voljo nepovratna sredstva za samostojni sejemski nastop na mednarodnih sejmih v tujini
SPIRIT Slovenija, javna agencija vabi mikro, mala in srednje velika podjetja, da oddajo vlogo na Javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2019-2022.

14.8.2019
Prebojnim inovativnim podjetjem dva milijona evrov semenskega kapitala
Slovenski podjetniški sklad je 2. avgusta 2019 v Uradnem listu RS (Št. 48) objavil dva javna razpisa, prek katerih lahko mlada inovativna podjetja pridobijo skupno dva milijona evrov semenskega kapitala. Gre za lastniško in kvazi lastniško financiranje prek podjetniškega sklada iz sredstev Sklada skladov SID banke.

5.7.2019
Pregled stanja in potreb podjetij na področju krožnega gospodarstva v Sloveniji - ANKETA
Vabljeni k izpolnjevanju vprašalnika, ki je namenjen pregledu stanja in potreb podjetji na področju krožnega gospodarstva v Sloveniji, z vidika načrtovanja in zagotavljanja dolgoročnih spodbud in podpore za zasebni sektor pri prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo (npr. Zeleni / krožni vavčer, ipd.).

2.7.2019
Izšla je dvojna številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«

28.6.2019
Nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«

17.5.2019
Javna agencija SPIRIT Slovenija objavila natečaj za Evropske nagrade za spodbujanje podjetništva za leto 2019
Vse, ki aktivno spodbujate podjetništvo v Sloveniji vabimo, da svojo dobro prakso in svoje uspehe delite z nami in z ostalimi članicami EU. Vabimo vas k sodelovanju pri izboru za Evropsko nagrado za spodbujanje podjetništva 2019.

9.5.2019
Spoznajte sistem SPOT v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2019
Razmišljate o samostojni podjetniški poti? Vas zanima, kako lahko ustanovite svoje podjetje in kakšne pogoje morate izpolnjevati za opravljanje določene dejavnosti in poklica? Ali pa ste že podjetnik in vas zanima, kakšne storitve portal e-VEM (SPOT) nudi za lažje poslovanje z državo? Želite več izvedeti o državnih spodbudah za podjetnike in investitorje? Potrebujete pomoč pri izvozu ali informacije o podpori države na področju investiranja? V času kampanje EU projekt, moj projekt 2019, ki bo potekala od 11. do 18. maja 2019, bodo točke SPOT Svetovanje po Sloveniji organizirale različne dogodke: brezplačna usposabljanja, predstavitve in delavnice s podjetniškimi vsebinami. 

6.5.2019
Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem na poti k digitalizaciji
Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija (DIH Slovenija) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) sta predstavila digitalne vavčerje. Gre za podporo slovenskim podjetjem v sklopu javnih pozivov za vavčerje za pripravo digitalne strategije, digitalni marketing, dvig digitalnih kompetenc in kibernetsko varnost, ki jih je objavil Slovenski podjetniški sklad. To je bil prvi dogodek v nizu predstavitev, ki jih še pripravljajo v različnih krajih po Sloveniji.

4.4.2019
Nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«
Izšla je nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za mikro, mala in srednje velika podjetja »MSP« (št. 14 / 2019).

29.3.2019
Slovenski podjetniški sklad razpisal 79,2 milijona evrov garancij za bančne kredite
Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis za odobravanje garancij za zavarovanje bančnih kreditov. Skupno 79,2 milijona evrov razpisanih garancij s subvencijo obrestne mere bodo lahko najemala mikro, mala in srednje velika podjetja za posojila, ki jih bodo predhodno odobrile banke.

15.3.2019
Razpisi gospodarskega ministrstva: milijonska razvojna pomoč podjetjem
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo letos objavilo več razpisov na področju podjetništva, internacionalizacije in regionalnega razvoja, na katerih bodo na voljo nepovratna sredstva in posojila.

13.3.2019
Izšla je nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«

6.3.2019
Ministrstvo za delo s spodbudami za zaposlitev mladih
Ministrstvo za delo je objavilo javno povabilo delodajalcem k zaposlitvi mladih brezposelnih, starih do vključno 29 let, ki so uspešno zaključili udejstvovanje v inovativnih projektih. Za program je v letih 2019 do 2021 namenjenih 1,187 milijona evrov sredstev, povabilo je odprto do njihove porabe oz. najdlje do konca tega leta.

4.3.2019
Zaščita intelektualne lastnine
Kdaj naj podjetnik začne razmišljati o tem, da bi se njegova intelektualna lastnina primerno varovala? Načeloma vedno tedaj, ko je tržno zanimiva, svetujejo na Uradu RS za intelektualno lastnino, a hkrati opozarjajo, da je odvisno, za katero pravico gre.

18.2.2019
Podjetniški sklad z vavčerji v pomoč mikro, malim in srednjim podjetjem
Slovenski podjetniški sklad uvaja nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja. Podjetjem bodo na voljo vavčerji z različnih področij, med drugim za zaščito intelektualne lastnine, digitalizacijo in krožno gospodarstvo. Najvišja vrednost, ki jo podjetje lahko pridobi za posamezni vavčer, bo manjša od 10.000 evrov.

15.2.2019
Izšla je nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«
Izšla je nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za mikro, mala in srednje velika podjetja »MSP« (št. 07 / 2019).

12.2.2019
S priročnikom lažje do nepovratnih sredstev
Da bi bili kar najbolje pripravljeni na pričakovani razpis za zagonske spodbude inovativnih podjetij (P2) Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), so v Start:up Slovenija pripravili pregleden priročnik z najkoristnejšimi napotki, kako se lotiti prijave na razpis.

6.2.2019
Nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«
Izšla je nova številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za mikro, mala in srednje velika podjetja »MSP« (št. 06 / 2019).

5.2.2019
POPRI 2019 - predizbor JV Slovenija
Vir in informacije: Razvojni center Novo mesto d.o.o., 4. 1. 2019, www.rc-nm.si
POPRI - Regionalno tekmovanje Jugovzhodna Slovenija: Predizbor podjetniških idej za državno tekmovanje POPRI 2019

25.1.2019
Prihajajo enostavne spodbude malih vrednosti za MSP
Slovenski podjetniški sklad (SPS) uvaja v letu 2019 nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja (v nadaljevanju: MSP) - t.i. VAVČERJE. MSP-jem bo omogočil bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja posameznih storitev, s pomočjo katerih bodo krepila svojo konkurenčnost in kompetence.


8.01.2019
Sejmi v tujini
Skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na izbranih sejmih v tujini SPIRIT Slovenija, javna agencija, izvaja na podlagi izraženega interesa gospodarstva. Z organizacijo skupinskih predstavitev slovenskega gospodarstva podjetjem omogočamo večjo prepoznavnost v okviru sejemskih predstavitev in znižujemo stroške predstavitve in nastopa na tujih trgih.

07.01.2019
Mlade podjetniškega duha vabijo na tekmovanje POPRI
POPRI je tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade, ki že več kot deset let mladim omogoča razvoj inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti. Nanj se lahko do 20. marca prihodnje leto prijavijo mladi do 29. leta, ki še nimajo svojega podjetja.

04.01.2019
Izšla je prva letošnja številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za podjetja »MSP«
Izšla je prva letošnja številka brezplačnega tedenskega e-priročnika za mikro, mala in srednje velika podjetja »MSP« (št. 01 / 2019).

03.01.2019
Nov priročnik v pomoč pri internacionalizaciji podjetja
Priročnik - »Pripravljeni na tuje trge«, vam lahko pomaga pri prvih korakih na tujih trgih. Predstavlja enega od možnih pristopov pri internacionalizaciji podjetja. Podjetja naj, glede na velikost, cilje in izkušnje, izberejo pristop, ki najbolje odgovarja.

Arhiv novic...

 

RAZPISI..

Poslovna odličnost
Mladi
Družinsko podjetništvo
Podjetnice
Srce mojega mesta