MOVIT Zavod za razvoj mobilnosti mladih

27.12.2021



Zadnje novice in obvestila v letu 2021

MOVIT izvaja naloge Nacionalne agencije v programih EU na področju mladine. MOVIT upravlja posredno centralizirana sredstva proračuna EU in omogoča pridobitev podpore za različne oblike učnih mobilnosti v mladinskem delu, istočasno pa izvaja aktivnosti za splošni razvoj mladinskega dela in neformalnega učenja, še posebej pa tiste, ki s svojo obliko in vsebino prispevajo h krepitvi evropskega sodelovanja na področju mladine. Pomemben del dejavnosti MOVIT-a je tudi publicistična dejavnost, v okviru katere so nastala nekatera temeljna dela za razvoj mladinskega dela, še posebej pa učnih mobilnosti v mladinskem delu.


KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI? ali EURODESKOV PERISKOP ter ZGODILO SE JE ... na povezavi....

Erasmus+ Mladi v akciji priporoča... 



Učinki na mednarodno mreženje, učni in profesionalni razvoj ter odnos udeležencev do družbenih, političnih in okoljskih zadev
Aktivnosti programa Erasmus+: Mladi v akciji vplivajo na odnos udeležencev do družbe in okolja, na njihovo mednarodno mreženje ter učni in profesionalni razvoj. To je pokazala raziskava učinkov izvajanja programa, ki je vključila udeležence pri nas prijavljenih projektov. Udeleženci so se opredeljevali glede svojega strinjanja z različnimi trditvami, ki smo jih razvrstili v področja mednarodno mreženje, učni in profesionalni razvoj ter družbeno, okoljsko in politično ravnanje.

Zaključki raziskave o vplivu koronavirusa na projekte učne mobilnosti
Evropska komisija je izvedla kratko raziskavo, namenjeno zbiranju pogledov udeležencev mobilnostnih projektov v okviru programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota na vpliv, ki ga je imel izbruh epidemije na njihove projekte učne mobilnosti.

Letni pregled 2019
Evropska pisarna Eurodesk je izdala pregled dosežkov mreže Eurodesk in aktivnosti nacionalnih partnerjev Eurodesk v letu 2019. Vključena so področja informiranja in doseganja mladih, komunikacijske in promocijske aktivnosti in partnerstva na področju informiranja.

Spletno orodje »Re-open EU«
Evropska komisija je 15. junija objavila spletno stran https://reopen.europa.eu/en, interaktivno orodje, ki ponuja evropskim državljanom informacije o načrtovanju njihovih potovanj v Evropi in ob tem poskrbeti za svoje zdravje in varnost. Informacije so na voljo v 24 jezikih in so stalno posodabljane.

Kako se lotiti z dokazi podprtega oblikovanja in načrtovanja projektov in politik?
Pretekli teden, natančneje, 14. maja, smo premierni izvedli Youth Wiki webinar z naslovom Z dokazi podprto oblikovanje javnih politik, ukrepov in projektov. Na spletnem dogodku smo gostili Mojco Mayr, zunanjo strokovno sodelavko Nacionalne agencije Movit, s katero smo se pogovarjali o tem, zakaj je z dokazi podprto oblikovanje potrebno oz. kakšen je njegov namen in kako se tega lotiti tudi na ravni organizacije, lokalne skupnosti, ipd. Posnetek webinarja si lahko ogledate tukaj.

Kako v projektu načrtovati učni proces, socialno vključevanje in učinke?
Pred prijavnim rokom navadno izvedemo več vsebinskih delavnic, česar pa pred 2. prijavnim rokom zaradi razmer žal nismo mogli. V nadaljevanju smo zato za vas zbrali seznam gradiv, ki vam lahko pomagajo pri pripravi vašega projekta.

Mladinski svet Slovenije objavil natečaj za naj prostovoljca leta 2019!
Mladinski svet Slovenije (MSS) že osemnajstič zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta, v okviru katerega bomo izbirali najboljše prostovoljke, prostovoljce, prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja oz. voditeljico in Naj mladinski projekt za preteklo leto.

Naslednji krog Discover EU se začne 12. marca 2020!
Od prvega kroga prijav junija 2018 je vozovnico dobilo okoli 70 tisoč mladih. V naslednjem krogu se bo mogoče prijaviti od četrtka, 12. marca 2020 od 12. ure dalje, do četrtka, 26. marca 2020 do 12. ure. Na tej strani se bo na dan, ko se odprejo prijave, pojavil gumb „Prijava“.

Največ projektov dobrih praks programa Erasmus+: Mladi v akciji iz osrednjeslovenske regije
V programu Erasmus+: Mladi v akciji so bili v obdobju 2014 do 2018 med projekti, prijavljenimi v Sloveniji, kot dobra praksa izbrani 103 projekti, od tega 39, kar predstavlja 38 % vseh projektov, iz osrednjeslovenske regije. Sledi spodnjeposavska regija s petnajstimi projekti dobrih praks, kar predstavlja 14,6 %. Z devetimi projekti dobrih praks se ponašata savinjska in podravska regija, sledi gorenjska z devetimi projekti, zasavska s sedmimi, jugovzhodna s petimi, notranjsko-kraška, goriška in pomurska s po tremi in obalno-kraška z dvema projektoma dobrih praks.

Odprt je nov krog za vozovnice za potovanje z vlakom po Evropi Discover EU

Do četrtka, 28. novembra 2019 do 12. ure (po srednjeevropskem času) je odprt nov krog za prijave za potovanje z vlakom po Evropi Discover EU.

Vabilo k oddaji predlogov za državna priznanja v mladinskem sektorju 2019

Urad Republike Slovenije za mladino je na svoji spletni strani objavil Javni poziv za zbiranje predlogov za podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2019. Državno priznanje je najvišje priznanje Republike Slovenije v mladinskem sektorju, s katerim se krepi prepoznavnost pomena... več »

Vabilo na usposabljanje za trenerje in mladinske delavce, ki se pri svojem delu srečujejo z...

Ob zaključku projekta Becoming part of Europe vas vabimo na dvodnevno usposabljanje za mladinske delavce in trenerje, ki se pri svojem delu srečujete z migranti, uporabno pa je tudi za druge, ki se srečujete z ranljivimi skupinami. Na usposabljanje so vabljeni tudi mladi migranti, ki se vključujejo v aktivnosti mladinskega... več »

Srečanje Eurodesk mreže, 18.-21. september, Bergen, Norveška

Dvakrat letno se mreža Eurodesk sestane na srečanju, letošnje srečanje pa je potekali skupaj s sodelavci, odgovornimi za področje komuniciranja v Nacionalnih agencijah programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Osrednji cilj skupnega srečanje je bil razvoj smernic in strategij za komuniciranje... več »

Eurobarometer: rekordna udeležba na evropskih volitvah

Ta teden objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave Eurobarometer kažejo, da so za odločno rast udeležbe na evropskih volitvah 26. maja najbolj zaslužni mladi volivci. Na ravni EU so namreč zabeležili najvišji skok udeležbe prav v starostnih skupinah od 16/18 do 25 let in od 25 do 39 let. Volilna udeležba na evropski... več »

Spletno usposabljanje “Essentials of Youth Policy”

7. oktobra 2019 se bo začelo spletno usposabljanje “Essentials of youth policy”, ki bo potekalo šest tednov. Razdeljeno je v več različnih modulov. Usposabljanje je namenjeno vsem zainteresiranim, je brezplačno, fleksibilno in interaktivno. Usposabljanje bo naslovilo teme, kako mladinske politike omogočijo mladim, da... več »

Razpoložljiva sredstva E+: MVA za tretji prijavni rok v letu 2019
26.08.2019
Za tretji prijavni rok je v letu 2019 v programu Erasmus+ za področje mladine na voljo 800.000 EUR. Znesek je razdeljen po ključnih ukrepih in aktivnostih. 

Vabilo na dogodek: Vključevanje mladih z zdravstvenimi težavami in mladimi z oviranostmi  v program E+: MVA, 17. 9. 2019, 10.00-15:00, Ljubljana
26.08.2019
Vas zanima, kaj vse vam lahko ponudi program Erasmus+: Mladi v akciji, če delate z mladimi, ki imajo zdravstvene težave ali se soočajo z različnimi oviranostmi? Kakšno dodano vrednost imajo mednarodni projekti za vaše delovanje? Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da so projekti zares inkluzivni? PRIDITE IN Z NAMI.

Pomembne informacije pred 3. prijavnim rokom programa Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019
13.08.2019
1. Prijava projektov na 3. prijavni rok v letu 2019 Zadnji prijavni rok za predložitev predlogov projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019 se bo zaključil 1. oktobra 2019 ob 12. uri. Projekte je mogoče prijaviti v vse tri Ključne ukrepe, in sicer: Ključni ukrep 1: mladinske izmenjave in mobilnosti.

Mednarodni dan mladih 2019
12.08.2019
Osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je preoblikovanje izobraževanja, s katero želijo Združeni narodi osvetliti prizadevanja, da bi izobraževanje postalo bolj vključujoče in dostopno za vse mlade, kar je tudi eden izmed 17-ih ciljev trajnostnega razvoja v sklopu Agende 2030. 

Ključne kompetence za vseživljenjsko učenje - evropski referenčni okvir
Spremembe okvira ključnih kompetenc v potrdilih Youthpass za program Erasmus+

08.08.2019
Obveščamo vas, da bodo od 20. avgusta naprej potrdila Youthpass vključevala prenovljeni evropski referenčni okvir ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje, ki je bil sprejet maja 2018. Za vse projekte, ki bodo vpisani v bazo Youthpass pred 20. avgustom, bodo potrdila še naprej strukturirana glede na stari okvir.

EGL: Evropska listina o lokalnem mladinskem delu
Med 4. in 6. junijem je v Bruslju potekala 3. evropska konferenca strateškega partnerstva Europe Goes Local (EGL). Dogodka se je udeležila tudi delegacije iz Slovenije, ki so jo sestavljali predstavnice in predstavniki občin, ki sodelujejo v nacionalnih aktivnostih projekta EGL, Mladinskega sveta Slovenije, Mreže MaMa in Urada Republike Slovenije za mladino.

BREXIT: Informacija o sodelovanju Velike Britanije v programih Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota
Velika Britanija ostaja država članica EU (z vsemi pravicami in obveznostmi) do 31. oktobra 2019.. Iz tega izhaja, da Velika Britanija do nadaljnjega v celoti sodeluje v programih Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.

Veljavnost sporazumov o dodelitvi nepovratnih sredstev za projekte izbrane na prvem prijavnem roku (12. 2. 2019) programa Erasmus+ v letu 2019
Upravičence, ki so v skladu s sklepi o izboru in sofinanciranju vlog objavljenimi 18. 4. 2019 upravičeni do nepovratnih sredstev iz programa Erasmus+ za sofinanciranje odobrenih vlog prijavljenih na prvi prijavni rok (12. februar 2019), obveščamo, da je prišlo do podpisa pogodbe o o izvajanju decentraliziranih aktivnosti... več »

Statistika 2. prijavnega roka programa Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019
Na drugi prijavni rok smo prejeli 61 projektnih vlog v skupni višini 2.343.251 EUR. Razporeditev po posameznih ključnih ukrepih je sledeča: Ključni ukrep 1: 41 projektnih vlog projektov mladinskih izmenjav in mobilnosti mladinskih delavcev v skupni višini 728.969 EUR. Ključni ukrep 2: 17 projektnih vlog za projekte... več »

Izšla je 40. številka revije Mladje
Okroglo številko smo izkoristili za oblikovno prenovo Mladja. Osrednja tema prve številke naše revije v letu 2019 je Evropska unija in mladi. Berete lahko o priložnostih EU za mlade in kako so na razvoj mladinskega dela v Sloveniji vplivali evropski programi na področju mladine. Poleg tega smo pripravili pregled ključnih... več »
Vabilo na Mladinstival 2019

Zadnja priložnost za prijavo na Mladinstival!
Prijazno vabljeni na Mladinstival 2019, ki bo potekal 8. maja, med 14.00 in 18.00 uro, v Zavodu Big (Dunajska 123) v Ljubljani.Mladinstival je osrednji dogodek Evropskega tedna mladih 2019 v Sloveniji. Tema letošnjega ETM je "Demokracija in jaz". Njeno sporočilo pa je, da imamo vsak dan priložnost, da vplivamo na... več »

Mladinsko delo proti nasilni radikalizaciji
Na svetu živi okoli 1,2 milijarde mladih, starih od 15 do 24 let in okoli 89 milijonov mladih, starih od 15 do 29 let, živi v državah Evropske unije. Na mlade in njihova življenja vplivajo stalne spremembe v globalnih družbenih in ekonomskih realnostih, in mnogi izmed njih se soočajo z revščino, izključenostjo, neenakostjo in marginalizacijo. Njihove osebne okoliščine in širše politično, družbeno in ekonomsko okolje, v katerem živijo, jih dela ranljive in sprejemljive za radikalne vplive, vključno z nasilno radikalizacijo.

Simpozij "The future of young people’s political participation: questions, challenges and opportunities"
Partnerstvo med Evropsko unijo in Svetom Evrope na področju mladine (EU-CoE youth partnership) bo od 18. do 20. septembra 2019 organiziralo simpozij z naslovom "The future of young people’s political participation: questions, challenges and opportunities".

Pridružite se Evropskemu tednu mladih 2019
Evropski tedni mladih, ki od leta 2003 potekajo vsaki dve leti, predstavljajo priložnost za predstavitev  številnih možnosti, ki jih Evropska unija omogoča za mladim, razprave o aktualnih temah za mlade in mladinski sektor ter praznovanju zgodb o uspehih.

BREXIT: EK sprejela sveženj ukrepov za udeležence programa Erasmus+
Evropska komisija pripravila predlog ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora.

NUJNO OBVESTILO: Prestavitev roka za oddajo projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji
Zaradi tehničnih težav z dostopom in oddajo spletnih prijavnih obrazcev programa Erasmus+ je Evropska komisija odločila, da se rok za oddajo projektov podaljša za teden dni.

BREXIT: EK sprejela sveženj ukrepov za udeležence programa Erasmus+
Evropska komisija pripravila predlog ukrepov za primer izstopa Velike Britanije brez dogovora. 

Pomembne informacije za prijavo...
Evropska komisija je 24. oktobra objavila razpis za zbiranje predlogov z...
Pomembne informacije za prijavo projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019
Revija Mladje o solidarnosti
Osrednja tema druge številke Mladja v letu 2019 je solidarnost. Izbira t...

Revije Mladje o solidarnosti
Serija blogov o učinkih mednarodnih projektov prostovoljstva


Vabilo na delavnico Učinek+ (22.1.2019).
Vabilo na delavnico Učinek+ (21.1.2019, Ljubljana)
08.01.2019
Orodje imenovano Učinek+ je v sodelovanju z britansko nacionalno agencijo Ecorys razvila slovenska nacionalna agencija za področje izobraževanja, usposabljanja in športa CMEPIUS, na Movitu pa smo razvili delavnico in orodje prilagodili za potrebe prijaviteljev v program Erasmus+: Mladi v akciji. Namen delavnice je..

Prijavni obrazci za program Erasmus+
08.01.2019
Obveščamo vas, da so vsem prijaviteljem na voljo prijavni obrazci v program Erasmus+ v slovenščini.  Vstopna stran, na kateri so objavljeni prijavni obrazci, še ni dokončno prevedena. Pričakujemo, da bo tudi ta prevod objavljen v kratkem. Jezik vstopne strani in samih obrazcev je možno spreminjati v meniju, ki se...

Okrepljeno svetovanje pred prvim prijavnim rokom v program Erasmus+: Mladi v akciji.
07.01.2019
Z 8. januarjem se začenja obdobje okrepljenega svetovanja za prijavitelje projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji. Okrepljeno svetovanje bo trajalo do 5. februarja. Okrepljeno svetovanje pomeni, da smo vam po telefonu na voljo ne le od 13. do 15. ure, ampak tudi med 10. in 12. uro.  Na nacionalni agenciji vam...

Vabilo na informativni dan programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota
02.01.2019
Informativni dan programov Erasmus+: Mladi v akciji (E+: MvA) in Evropska solidarnostna enota (ESE) pred 1. prijavnim rokom v letu 2019 bo potekal 11. januarja 2019, med 9:30 in 16:30 uro v Hiši EU v Ljubljani (Dunajska cesta 20). Dogodek je namenjen vsem, ki se želite informirati o: Namenu, ciljih in značilnostih... 

Anica Mikuš Kos: Solidarnost kot lepilo družbe
31.12.2018
Članek je bil izvirno objavljen v 39. številki revije Mladje. Branje članka vam bo vzelo: 10 minut Kaj je solidarnost? V opredelitvah lahko preberemo, da je solidarnost enotnost, ki temelji na skupnih interesih, ciljih, standardih in simpatijah. Je vezivo, ki povezuje ljudi v družbeni skupini. Tej definiciji manjka...

Evropska solidarnostna enota priporoča ...
Info servis Eurodesk priporoča ...
SALTO SEE RC recommends ...