Evropski strukturni in investicijski skladi(EU-skladi) (EU Srtuctural and investments funds)

13.04.2021



Zadnje novice in obvestila v letu 2024

Pomoč in podpora pri iskanju informacij o možnih virih financiranja iz EU sredstev in mednarodnih finančnih mehanizmov (Norveški finančni mehanizem, EGP, Švicarski prispevek), sistemu in pravilih za koriščenje teh sredstev tako potencialnim prijaviteljem kot samim izvajalcem projektov.

NOVICE

Evropski izobraževalni prostor do leta 2025 ter novi temelji za izobraževanje in usposabljanje v digitalni dobi
Komisija je danes sprejela dve pobudi, s katerima želi okrepiti prispevek izobraževanja in usposabljanja k okrevanju EU po koronavirusni krizi ter pomagati pri oblikovanju zelene in digitalne Evrope. Komisija je za uresničitev evropskega izobraževalnega prostora do leta 2025 predlagala nove pobude, več naložb in tesnejše sodelovanje držav članic, da bi vsem Evropejcem in Evropejkam v vseh starostnih skupinah pomagala izkoristiti bogato ponudbo izobraževanja in usposabljanja v EU. Komisija je sprejela tudi nov akcijski načrt za digitalno izobraževanje, v katerem je upoštevala spoznanja iz koronavirusne krize. Namen načrta je vzpostaviti visoko zmogljiv ekosistem digitalnega izobraževanja, ki bo zagotavljal izpopolnjene digitalne kompetence za digitalno preobrazbo.

Koronavirus: Komisija zaključila pogovore za zagotovitev prihodnjega cepiva proti koronavirusu za Evropejce
Evropska komisija je zaključila pripravljalne pogovore s farmacevtskim podjetjem o nakupu potencialnega cepiva proti COVID-19. Načrtovana pogodba s podjetjem Sanofi bi vključevala opcijo, da vse države članice EU kupijo cepivo. Predvideno je, da bo imela Komisija, potem ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito proti COVID-19, pripravljen pogodbeni okvir za nakup 300 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU. Komisija nadaljuje intenzivne razgovore z drugimi proizvajalci cepiv.

Državna pomoč: Komisija razširja začasni okvir za državno pomoč, da se omogoči dodatna podpora mikro, malim in zagonskim podjetjem, ter spodbudijo zasebne naložbe
Evropska komisija je sprejela tretjo spremembo o razširitvi področja uporabe začasnega okvira za državno pomoč, sprejetega 19. marca 2020 za podporo gospodarstvu ob izbruhu koronavirusa. Začasni okvir je bil prvič spremenjen 3. aprila 2020. S spremembo so se povečale možnosti za javno podporo raziskavam, preskušanju in proizvodnji proizvodov, pomembnih za boj proti izbruhu koronavirusa, zaščiti delovnih mest ter nadaljnji pomoči gospodarstvu. Komisija je 8. maja 2020 sprejela drugo spremembo, s katero je razširila področje uporabe začasnega okvira, da bi omogočila ukrepe v obliki dokapitalizacije in podrejenega dolga.

Globalni odziv na koronavirus: EIB in Evropska komisija prispevata dodatnih 4,9 milijarde evrov
Na donatorskem dogodku kampanje „Globalni cilj: združeni za našo prihodnost“, ki sta ga danes organizirala Evropska komisija in nevladna organizacija Global Citizen, je bilo zagotovljenih 6,15 milijarde evrov dodatnih sredstev za pomoč pri razvoju in zagotavljanju pravičnega dostopa do cepiv proti koronavirusu, testov in zdravljenja. Ta sredstva bodo pripomogla k okrevanju gospodarstva v najbolj občutljivih regijah in skupnostih po svetu.

Evropska sredstva za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj njihove turistične ponudbe
Ljubljana, 18. Oktober 2019 - Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis za dvig kompetenc vodilnih turističnih destinacij in razvoj turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacij v letih 2020 in 2021, ki ga bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo danes. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo javnega razpisa, znaša 5,5 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,8 milijona evrov.

Finančne storitve: Komisija opredelila svojo politiko glede enakovrednosti z državami, ki niso članice EU
Evropska komisija je danes ocenila svoj splošni pristop k enakovrednosti na področju finančnih storitev. Enakovrednost s pravili EU je v zadnjih letih postala pomembno orodje, ki spodbuja povezovanje svetovnih finančnih trgov in sodelovanje z organi tretjih držav. EU oceni splošni okvir politike in v kolikšni meri regulativne ureditve zadevne tretje države dosegajo enake rezultate kot njena pravila. 

EU in Mercosur sklenila trgovinski sporazum 
- objavljeno 28.6.2019
Več kot 12.000 obiskovalcev dogodkov EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019
— objavljeno 22.05.2019
Odprt je 3. razpis programa Interreg ADRION
— objavljeno 21.05.2019
Delavnica za poročanje za slovenske upravičence
— objavljeno 21.05.2019
Evropska sredstva za energetsko sanacijo Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor
— objavljeno 20.05.2019
Skoraj 18 milijonov evropskih sredstev za socialno aktivacijo
— objavljeno 17.05.2019
Evropska sredstva za karierni center za mlade v Vzhodni Sloveniji
— objavljeno 15.05.2019
Najava 3. razpisa programa Interreg ADRION
— objavljeno 15.05.2019
Evropska sredstva za celovito ureditev območja Poslovne cone Majšperk – Breg
— objavljeno 14.05.2019
Interreg MED - 2. razpis za Horizontalne projekte
— objavljeno 12.05.2019


Več..

RAZPISI PROGRAMSKEGA OBDOBJA 2014-2020
SEZNAM PROJEKTOV 

Kohezijska politika po 2020